BEDRIJFSNETWERKEN BOUWEN OP EEN SCHAALBARE en moderne MANIER

6 januari 2020

Hoe kies je als bedrijf vandaag nog de juiste technologie voor het bouwen of moderniseren van je netwerk? 

Een overaanbod van fabrikanten van firewalling, switching en draadloze netwerken maakt de keuze met de dag moeilijker

Bijvoorbeeld bij firewalling, het gros van de functionaliteiten dat echt gebruikt wordt lijnt de laatste jaren steeds meer uit. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar veel firewalls lijken op papier en ook in de realiteit steeds meer op elkaar. De huidige beweging waarbij resources en gevoelige gegevens naar de cloud worden verplaatst maakt on-premise firewalls of firewalls als point-solutions ook steeds minder relevant. Op vlak van firewalling wordt beveiligen van de gebruikers eerder terug prioriteit dan het beveiligen van on-premise resources.

Ook op vlak van switching zijn er steeds minder disruptieve functionaliteiten buiten dan vooral de automatische uitrol en het centraal beheer hiervan. De meeste vernieuwingen hier zijn te vinden in de software en dan meer specifiek bij software defined networking.

Op vlak van wireless is er natuurlijk steeds vooruitgang in snelheid, stabiliteit en beveiliging, maar het blijft in essentie een technologie waar je kiest voor controller based of controllerless en op welke wireless standaard je wil baseren, véél complexer wordt de keuze niet echt. Grofweg versimpeld uiteraard.

Je zou kunnen stellen, in zekere mate, dat deze 3 peilers steeds vaker beschouwd kunnen worden als commodity. De functionaliteiten in deze producten worden steeds meer gemeengoed en dat zorgt ervoor dat je steeds minder fouten kan maken als het aankomt op keuze voor een fabrikant.

Uiteraard kan je in deze producten nog steeds verschillen terugvinden vanuit hun aard. Sommige fabrikanten plaatsen enkel bepaalde functionaliteiten in de cloud zoals het beheer, andere fabrikanten omarmen de cloud en gaan “cloud-native” door zoveel mogelijk functionaliteit naar de cloud te verplaatsen. 

Op vlak van connectiviteit redeneren we zelfs dat de tot voorheen ongenaakbare MPLS oplossingen minder relevant worden. Een voorheen eenvoudige keuze als MPLS is dus niet eens meer zo vanzelfsprekend.

Hoe maak je vandaag dan nog het verschil? 

De vraag die we bij Thru stellen is voornamelijk de volgende: “met welke oplossing maken wij het grootste verschil op operationeel vlak terwijl we mee zijn met de laatste ontwikkelingen”. Deze vraag is meer straightforward en de uiteindelijk resultaat hiervan levert de grootste impact voor de klant.

Thru kiest voor cloud-native security en SD-WAN. Hierdoor nemen we veel van de klassieke tijdrovende processen weg, namelijk opzet en beheer van management platformen, uitrollen van updates en inzicht in het netwerk. Deze zaken zijn vanwege de aard van de oplossing veel minder of geen probleem meer.

Thru kiest voor controllerless en cloud managed wireless en wired oplossingen. Door deze keuze stellen we onszelf in staat om eender waar gewenst, wireless en wired toegang te bieden. Door deze aanpak gaat er veel minder tijd verloren in het configureren van switches en wireless oplossingen, waarvoor de configuratie toch meestal rechtlijnig uitgerold hoeft te worden. Beheer van een zeer gedistribueerd netwerk wordt een eitje.

Deze twee eenvoudige keuzes limiteren de mogelijkheden tot een zeer beperkt aantal oplossingen.
Het resultaat voor u is een toekomstgericht, schaalbaar netwerk en een drastisch vereenvoudigd operationeel gedeelte.